Majowie jako pierwsi zaczęli uprawiać kakaowce a ich cenne ziarna wykorzystywano jako srodek płatniczy. Przygotowywali z nich orzezwiajacy napój dla bogów zwany chocolatl.

W 1940 r. armia stanów zjednoczonych zleciła Hersheyowi, producentowi czekolady opracowanie receptury na specjalna czekoladę, która przetrwa w klimacie tropikalnym i zaspokoi głód żołnierza, gdy nie będzie miał nic innego do jedzenia.

Istnieje dyscyplina naukowa tzw. "czekologia". Jej przedmiot stanowi poszukiwanie zwiazku między kształtem, nadzieniem i kolorem wybieranych przez nas czekolad, a nasza podswiadomoscia. Reprezentantem czekologii jest nowozelandzki psychoterapeuta Murray Langham. Twierdzi on, że kształt i nadzienie ulubionej czekolady może być kluczem do poznania charakteru człowieka.

Wg Langham`a amatorzy:
czekolady mlecznej - to osoby romantyczne i skłonne do nostalgii,
białej czekolady - sa niezdecydowani,
gorzkiej czekolady - lubia rzeczy dobrej jakosci.
czarnej czekolady - to ludzie myslacy perspektywicznie,
czekolady nadziewanej masa kawowa - niecierpliwi,
z pomarańczowym nadzieniem - swietnie sprawdzaja się w nadzwyczajnych sytuacjach,
czekolady z nadzieniem toffi - zmysłowi,
migdałów w czekoladzie - mysla szybko i lubia eksperymenty, itd.

Badacze z Hull York Medical School uważają, że codzienna dawka gorzkiej czekolady o specjalnym składzie może pomóc w zwalczaniu zespołu chronicznego zmęczenia.Po zjedzeniu czekolady o wysokiej zawartosci kakao uczestnicy pilotażowych badań czuli się mniej zmęczeni niż po zjedzeniu czekolady, która zabarwiono jedynie na brazowo. Naukowcy sadza, że ciemna czekolada wpływa na wydzielanie serotoniny.

.powrót do strony głównej.





















.historia czekolady.



.czekolada a zdrowie.



.zabiegi z czekolady.



.ciekawostki.




.galeria.



.linki.