Odchudza. Niestety, nie słodka, ale ta kosmetyczna. Łasuchy, które chca dbać o linię, nie powinny jej jesć, tylko poddać się upiększajacym czekoladowym zabiegom. Masa kosmetyczna nie jest rozpuszczona tabliczka smakołyku. Taka czekolada zawiera zwykle 50% miazgi kakaowej zmieszanej z oliwa z oliwek, olejem migdałowym lub z pestek winogron. Do tego dochodza aromatyczne przyprawy, np. gosdziki, chilli, pieprz, miód. Działa upiększajaco, bo ziarna kakaowca zawieraja flawonoidy, które neutralizuja przyspieszajace starzenie wolne rodniki. Obfituje w żelazo, magnez, cynk i wapń oraz kofeinę - czyli substancje pobudzajace krażenie krwi w skórze, zmniejszajace obrzęki i przyspieszajace spalanie tłuszczu. Dlatego seria ujędrniajacych zabiegów czekoladowych na ciało zalecana jest odchudzajacym się. Kremy i maski czekoladowe wykorzystywane sa także do pielęgnacji twarzy. Zatrzymuja wodę w skórze i wygładzaja cerę. Istotnym elementem kosmetycznego deseru jest relaks. Kakaowiec pobudza produkcję hormonów szczęscia - endorfin. To im zawdzięczasz poprawę samopoczucia po zjedzeniu kawałka czekolady. Podczas zabiegu nastrój polepsza się już pod wpływem samego zapachu kosmetyków.


.powrót do strony głównej.





















.historia czekolady.



.czekolada a zdrowie.



.zabiegi z czekolady.




.ciekawostki.



.galeria.



.linki.