Czekoladzie przypisuje się zarówno dobre, jak i niekorzystne własciwosci. Czekolada jest produktem bardzo złożonym, z chemicznego punktu widzenia. W jej skład wchodza:
· Węglowodany- podstawowe sródło energii dla organizmu człowieka, zwłaszcza dla mózgu.
· Magnez- będacy budulcem zębów i kosci, wspomagajacy przewodnictwo komórek nerwowych i procesy trawienne.
· Tłuszcze roslinne- obniżajace poziom "złego cholesterolu".
· Żelazo- będace niezbędnym czynnikiem produkcji czerwonych krwinek, rozprowadzajacych tlen po całym organizmie.
· Cynk i selen- wpływajacy na podniesienie poziomu endorfin, substancji redukujacych poziom stresu.
· Teobromina- działajaca pobudzajaco na pracę nerek, stymulujaca osrodkowy układ nerwowy.
· Fenyloetyloamina- będaca jedna z endorfin.
· Wapń i białko- stanowiace budulec kosci, wzmacniajace układ odpornosciowy.
· Flawonoidy- powodujace zwiększenie odpornosci na infekcje, regulujace własciwe napięcie mięsni i naczyń krwionosnych.
· Poza tym, czekolada zawiera witaminy B6, B2, A, E, B3, B12, kwas foliowy i kofeinę.


.powrót do strony głównej.





















.historia czekolady.



.czekolada a zdrowie.



.zabiegi z czekolady.



.ciekawostki.



.galeria.



.linki.