Czekolada (z nahuatl xocolatl = 'gorzka woda') - wyrób cukierniczy sporzsdzany z miazgi kakaowej,
tłuszczu kakaowego (masło kakaowe) lub tłuszczu cukierniczego, srodka słodzscego i innych dodatków.
Wytwarzana najczęsciej w postaci tabliczek czekolady. W niektórych krajach, głównie w Meksyku, powszechniejsza jest czekolada w postaci napoju na wodzie, mleku lub innym płynie. Rzadziej spotyka się czekoladę sproszkowans lub w granulkach. Czekolada ma wysoks wartosć energetyczns - 100 gramów tego wyrobu to 2100-2500 kJ (500-700 kcal). Pierwszs gorscs czekoladę stworzyli Majowie, lecz była to "gorzka szumowina".Od tysiscleci, czekolada jest fenomenem, budzscym niemałe emocje, który fascynował i nadal zadziwia ludzi. Czekolada jest wyrobem cukierniczym, sporzsdzanym z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego (masło kakaowe) lub tłuszczu cukierniczego, srodka słodzscego i innych dodatków. Z fizyko-chemicznego punktu widzenia jest mieszanins typu emulsja: sproszkowanego ziarna kakaowca, masła uzyskanego z tego ziarna oraz cukru i mleka. Wszystko w różnych proporcjach w zależnosci od tego jaki to produkt. Najczęsciej wytwarza się js w postaci tabliczek. W Meksyku najpowszechniej stosowana jest jako czekolada w postaci napoju na wodzie, mleku lub innym płynie. Rzadko spotyka się czekoladę sproszkowana lub w granulkach.