Najwczesniej, kakao, przygotowywane z ziaren zawartych w owocach kakaowca, było stosowane przez Olmeków, zamieszkujacych terytorium współczesnego Meksyku. Stanowili oni pierwsza wysoko rozwinięta kulturę Ameryki Srodkowej. Te tereny, ciepłe i wilgotne, były idealne do uprawy wrażliwego drzewa kakaowego. Majowie, którzy osiedlili się na tych ziemiach kilka stuleci po zniknięciu Olmeków, rozwinęli prawdziwy kult czekolady. Zastosowali nasiona kakaowca do przygotowania gorzkiego i mocno przyprawionego napoju. Pili go, a także stosowali, jako ofiarę podczas swiętych rytuałów, przeprowadzanych przez kapłanów, królów i arystokrację. Czekoladę z pianka, także uważa się za odkrycie Majów. Uzyskiwali oni taka czekoladę, przelewajac płyn z naczynia do naczynia bads mieszajac go energicznie specjalnym patyczkiem w dzbanku zakończonym długa waska szyjka zapobiegajaca wylewaniu. Spożywali napój, zarówno na goraco jak i na zimno. Majowie pozostawili dokładne receptury na przyrzadzanie i przyprawianie czekolady oraz opisy wszelkich rytuałów z nia zwiazanych, w zapisanych złożonym pismem hieroglificznym, Kodeksach - wielokolorowych zwojach i manuskryptach. Cywilizacja Majów skończyła się nagle i tajemniczo. Na ich miejscu pojawili się Toltekowie około 900 roku n.e., a następnie przybyli tu Aztekowie. Zwyczaj spożywania czekolady, Aztekowie przejęli od Majów. Wprowadzili liczne, swoje innowacje. Woleli napój chłodny i wzbogacony o dodatki smakowe: paprykę, wanilię oraz suszone płatki kwiatów, które nadawały mu okreslony kolor: czerwony, biały badz czarny. W tamtejszych kręgach kulturowych ziarna kakaowca były niezwykle cenne. Aztekowie uczynili z nich swoja monetę obiegowa. Jeszcze w drugiej połowie XIX w., pełniły w Meksyku rolę banknotów. W konsekwencji, picie czekolady stało się luksusem i rozrzutnoscia, na która mało kto mógł sobie pozwolić. 100 ziaren stanowiło równowartosć dziennego wynagrodzenia tragarza lub też ceny jednego niewolnika. Za 10 ziarenek kakaowca można było nabyć królika na obiad. Nazwa "chocolatl" oznacza napój kakaowy, a według Indian Ameryki Płd. - chocolati, a według rdzennych mieszkańców amazońskiej dżungli - xococalt, czyli "gorzka woda". Aztekowie uprawiali kakaowiec i także spożywali oszałamiajacy napój chocoatl (gorzka woda) podczas obrzędów i swiat religijnych. Sporzadzano go z proszku kakaowego, papryki Cayenne i wanilii. 'Królewski napój", zawierał oprócz proszku kakaowego, ziarno kukurydzy w fazie dojrzałosci mlecznej, zagęszczony słodki sok agawy i wanilię (bez papryki).

.powrót do strony głównej.























.historia czekolady.



.czekolada a zdrowie.



.zabiegi z czekolady.



.ciekawostki.



.galeria.



.linki.